Wat kun je verwachten

Iedereen is gehuld in makkelijk zittende kleding. Na een warming-up bestaande uit de basisvorm. Worden er verschillende afweer-, trap- en stoottechnieken geoefend. Op deze manier komen al je spieren aan bod. Door deze verdedigingskunst voel je je zekerder, sterker, leniger en wordt je coördinatie beter. Tussendoor doe je krachtoefeningen. En tijdens de relaxte afsluiting van een combinatie van tai chi en yi-oefeningen komen zowel je lichaam als geest weer helemaal tot rust.

Geschiedenis

Kungfu is een eeuwenoude Chinese vechtkunst die is ontstaan in de Shaolin tempel op een berg in het noorden van China. Het woord Kungfu betekent letterlijk ‘vaardigheid’, in de vechtkunst, maar ook daarbuiten in het dagelijkse leven. Kungfu kent snel bruikbare, simpele maar zeer effectieve zelfverdedigingstechnieken waar je heel je leven voordeel van zult hebben. Je leert talloze afweringen, stoten, trappen, worpen en klemmen om jezelf goed te verdedigen. Het is zeer geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Kungfu kun je beoefenen als sport, voor zelfverdediging en voor de lichamelijke conditie. Maar ook als vorm van kunst in lichaamsbeweging.

Dierstijlen

Kungfu kent verschillende stijlen. Naast de ongewapende en gewapende gevechtstechnieken werden ook dierstijlen geïntroduceerd. Dieren hebben in het Shaolin Kungfu een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van geavanceerde gevechtstechnieken en worden dan ook vaak genoemd in de geschiedenis van deze oosterse krijgskunst. Wij werken vanuit de adelaar met de Eagle Claw (adelaarsklauw) methode, onder andere bekend vanwege de bijzondere en krachtige grijptechnieken. Door het beoefenen van Eagle Claw-technieken wordt de tegenstander uitgeschakeld door zijn gewrichten te klemmen of te breken, of op bepaalde zenuwpunten te drukken. De nadruk ligt op het onder controle houden van de tegenstander.

Eagle Claw-technieken zijn gebaseerd op vinger- en gewricht-technieken en op technieken van polskracht, armen en benen. Een goed ontwikkelde Eagle Claw-beoefenaar kan zijn tegenstander uitschakelen zonder hem te verwonden. Een paar kernprincipes zijn: economisch bewegen, de kracht van de tegenstander overnemen en techniek gebruiken in plaats van brute kracht.

Kungfu bewegingen worden in een bepaald ritme uitgevoerd. Dit stimuleert de coördinatie van de spieren en de hersenfunctie. Tevens bevordert het de functie van het geheugen en vermindert het de kans op gewrichtsproblemen.

Beheersing van lichaam en geest

Naast het verminderen van stress verbetert Kungfu ook op andere manieren je gezondheid. Het is een complete workout. Er wordt uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit opgebouwd, zowel geestelijk als lichamelijk. Je ontwikkelt ook coördinatie en balans. Je voelt je sterker want je ademhaling en bloedsomloop verbeteren. Daardoor voel je je energieker. Je krijgt meer zelfbeheersing. Daarom is het een leuke manier om in vorm te blijven.

De Yi-methode

Bewegen en behandelingen volgens de Yi-methode helpen jouw uithoudingsvermogen, flexibiliteit, evenwichtsgevoel, kracht en het algehele energieniveau verbeteren. Jouw zelfvertrouwen neemt toe, waardoor je beter functioneert en weer controle krijgt in het dagelijks leven. Want je bent voorbereid, kalm en zelfverzekerd. Het is een way of life. Door de trainingen leer je respect, discipline, samenwerking en nederigheid. Je wordt mentaal sterker, je ontwikkelt meer focus en bewustzijn. Kortom, het zorgt voor een algehele verbetering van je gezondheid en karakter.

Kennismakingslessen

Wil je Kungfu zelf uitproberen en beleven?
Er is gelegenheid om 2 of 3 kennismakingslessen te volgen.
Kosten: 2 lessen €8,00 3 lessen €10,00

Vind je het leuk? Word dan lid. Voor € 28,- per maand (+ eenmalig € 18,- inschrijfgeld). Kungfu lessen worden gegeven in Almelo, Oldenzaal en Wierden.

Ook is het mogelijk via Levi Maulany kennismakingslessen te volgen, meer info https://www.levimaulany.nl/

Boek ter ondersteuning

Als meester van Kungfu Eagle Claw heeft Wim Maulany een uniek en zeer overzichtelijk handboek geschreven voor deze speciale stijl. Het bevat veel Kungfu vormen en oefeningen met meerdere foto’s en illustraties. 

Kungfu Traditioneel Eagle Claw
ISBN
 978-6328-174-4  Hardcover
Bestellen via: info@maulany.nl