Qigong

Qigong is een van de therapievormen van de traditionele Chinese geneeskunde, meestal aangeduid met TCM (Traditional Chinese Medicine). Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; gong betekent: vaardigheid. Qigong kun je dus vertalen als: ‘het beheersen of werken met levensenergie’.

In de Chinese traditie is het beheersen van en het werken met de levensenergie voor verschillende gebieden ontwikkeld. Qigong wordt vooral toegepast voor geneeskundige en martiale doeleinden en kent voor iedere toepassing verschillende methoden en technieken.

Door specifieke bewegingspatronen en ademhalingstechnieken brengt Qigong lichaam en geest in evenwicht. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, zowel preventief als curatief.

Qigong Laughing
Veel mensen zeggen weleens: “Ik stik van het lachen!” Deze uitspraak komt bijna letterlijk tot uitdrukking als mensen de zogenaamde slappe lach krijgen en niet meer kunnen stoppen met lachen. Hoofd, nek- en halsspieren spannen zich op onnatuurlijke wijze aan, waardoor de druk van bloed en energie zich ophoopt in de nek en het hoofd. Het gevolg is een excessief verhoogde druk in buik, borst en hals. Het gevoel van ‘stikken’ komt op, het hoofd staat op ‘knappen’. Dit is geen gezonde toestand.

Lachen is gezond
Lachen alleen gezond wanneer het spontaan en vrijuit kan gebeuren. De kern van de workshop Qigong Laughing is het aanleren van spontaan en vrijuit kunnen lachen. Het meest opvallende kenmerk is dat lachen nu op elk moment weer gestopt kan worden. Zonder buikpijn of hoofdpijn en met behoud van het zelfde vrije en spontane gevoel.