Tai-chi chuan

Interview STN Wim Maulany .https://youtu.be/geFQHjcOMgY

Tai-chi chuan helpt het lichaam om zo optimaal mogelijk te functioneren. Het is een unieke manier om uw gezondheid en welzijn te herstellen. Het zorgt voor een goede werking van de organen en weefsels, omdat Tai-chi chuan de bloedcirculatie stimuleert en de spanning in spieren, pezen en banden vermindert. Na enige tijd Tai-chi chuan uitgevoerd te hebben, dringen de langzame en zachte bewegingen van Tai-chi chuan steeds dieper in het lichaam door. En dit komt uiteindelijk de hele lichamelijke gesteldheid ten goede. Tai-chi chuan wordt tijdens de lessen vrijwel altijd uitgevoerd in combinatie met de Yi-methode.

Het beoefenen van de bewegingskunst Tai-chi chuan heeft veel mensen geholpen bij de behandeling van diverse gezondheidsproblemen. Te denken valt aan een slechte bloedcirculatie, hoge bloeddruk en ook aan ademhalingsproblemen, schouderklachten, rugpijn, verminderde vitaliteit en zenuwstoornissen. meer ….. Tai-Chi-voor-Osteoporose.pdf

Wat is en wat doet Tai-chi chuan?
Elke massagebeweging binnen de Tai-chi chuan is een intens zachte en lichte beweging. Er wordt vooral gewerkt vanuit een gezonde lichaamshouding. Minder nadruk is er op het gekwetste of pijnlijke gebied. Door te leren de juiste houding aan te nemen bij het staan en de dragende functie vanuit het onderlichaam te laten plaatsvinden, kan het bovenlichaam zich beter ontspannen.
Er is tevens aandacht voor de vergroting van het lichaamsbewustzijn. Hierdoor kunt u signalen in het lichaam beter waarnemen en zich beter ontspannen.
In de loop van de tijd is de nadruk van het beoefenen van Tai- chi chuan steeds meer komen te liggen op de gezondheidsaspecten. Om verschillenden redenen kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke geneeswijzen voor diverse gezondheidsklachten. Bij het maken van deze keuze is het belangrijk dat u weet waar het om draait en wat de geneeswijze inhoudt.

Tai-chi chuan in de medische literatuur
Immuunsysteem
Een in China gehouden studie heeft aangetoond dat het beoefenen van Tai-chi chuan zorgt voor een verhoging van het aantal T-lymfocyten (T-cellen) in het lichaam. Deze lymfocyten helpen het immuunsysteem met het verwijderen van bacteriën en mogelijk zelfs tumorcellen.

Bron: Prevention Magazine V.42 Mei 1990, p 14-15. http://www.prevention.com/health/

Fibromyalgie
Ook is uit onderzoek gebleken dat Tai-chi chuan klachten vermindert van mensen met fibromyalgie*. Het Tufts Medical Center in Boston heeft daarvoor een proef uitgevoerd met 66 mensen die lijden aan fibromyalgie. De helft van de groep kreeg twee keer per week een uur lang Tai-chi chuan. De andere helft van de groep, de controlegroep, bezocht twee keer per week een informatiebijeenkomst over fibromyalgie die werd afgesloten met twintig minuten rek- en strekoefeningen. In de groep met beoefenaars van Tai-chi chuan rapporteerde de overgrote meerderheid van de deelnemers minder fysieke en mentale klachten te hebben. Het is echter nog niet duidelijk wat precies tot deze resultaten leidt. Volgens de onderzoekers zijn daarvoor herhaalstudies van grotere omvang nodig.

Bron: www.tuftsmedicalcenter.org

*Fibromyalgie is een vorm van weke-delenreuma die pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt in spieren, bindweefsel en gewrichten.

Meer weten? Wilt u meer informatie over Tai-chi chuan? Bel naar 06-57037044 of stuur een e-mail info@maulany.nl.